Izbegavanje Guglovih penala u 2020.

Tokom godina, Gugl je razvio svoje algoritme kako bi poboljšali i osigurali dobro korisničko iskustvo.

Firme i sajtovi koji bi da stignu do cilja prečicom često na tom putu dobiju kazne. Većina nas smo svesni da lažna preusmeravanja linkova, pretrpavanje ključnim rečima i sakrivanje teksta samo smanjuje poziciju vašeg sajta, ali možemo li biti kažnjeni za nešto što smo do sada mislili da je bezbedno? U ovom grmu leži zec.

Zna se da je izgradnja mreže linkova ka vašem sajtu nešto dobro, međutim, malo nas je svesno opasnosti

Tokom godina, Gugl je razvio svoje algoritme kako bi poboljšali i osigurali dobro korisničko iskustvo.

One firme koje bi da stignu do cilja prečicom često na tom putu popiju kazne. Većina nas smo svesni da lažna preusmeravanja linkova, pretrpavanje ključnim rečima i sakrivanje teksta samo smanjuje poziciju vašeg sajta, ali možemo li biti kažnjeni za nešto što smo do sada mislili da je bezbedno? U ovom grmu leži zec.

Zna se da je izgradnja mreže linkova ka vašem sajtu nešto dobro, međutim, malo nas je svesno opasnosti toksičnih povratnih linkova. Ne moraju zapravo ni biti toksični, možemo reći da se radi o „neprirodnim“.

Iako je nekada za povratne likove važilo pravilo „što više to bolje“, Gugl je stavio akcenat na kvalitet umesto kvantiteta.

Počevši od ažuriranja nazvanog Kasandra, 2003. godine, Gugl je počeo ciljati manipulativne linkove.  Rezultat je bio kažnjavanje onih koji su plaćali za povratne linkove kao i za „neprirodne unutrašnje linkove“. Ovaj pristup je postao još ozbiljniji sa Panda ažuriranjem iz 2011.

Ali Gugl je otišao još dalje, pa je doneo pravilo da samo „važni“ povratni linkovi utiču pozitivno na rangiranje vašeg sajta. Važnost tih linkova određuje se na osnovu pouzdanosti stranica i domena kao i autoriteta domena. Ovo je imalo savršenog smisla s obzirom na Guglovu politiku da želi kvalitet i poštenu SEO optimizaciju.

Povratne veze sajtova sa niskim autoritetom domena mogu biti sankcionisane, čak iako nisu bile deo prikupljanja. Povratne veze sa niskim autoritetom domena sada su prepreka, i u suprotnosti su sa Guglovom idejom o tome šta se smatra kvalitetnim.

Kako navodi portal Search Engine Journal, neke vrste linkova koji su bili korisni, više nisu. Na primer:

  • Linkovi saopštenja za javnost
  • Linkovi sa diskusija foruma
  • Razni „nofollow“ linkovi
  • Linkovi sa ličnih blogova
  • Linkovi sa društvenih mreža
  • Linkovi sa sajtova direktorijuma
  • Komentari sa blogova
  • Linkovi od Cheap link services
  • Linkovi programa za automatskog generisanje linkova

ŠTA MOŽETE URADITI?

Redovno proveravajte platforme poput SEMRush, Ahrefs ili Backlinko koje pokazuju koji su to linkovi potencijalno opasni, i ako ih pronađete, odbacite ih sa oprezom. Na ovaj način čuvate svoju bazu povratnih linkova čistom, a vaše rangiranje će biti bezbedno od kazni… za sada.

Ukoliko vam je potrebna usluga SEO optimizacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Zatražite ponudu