seo optimizacija

naslovna seo dm

Šta je SEO optimizacija sajta?

SEO zapravo predstavlja skraćenicu za Search Engine Optimisation, što u prevodu znači optimizacija sajta za pretraživače.

Glavni cilj SEO optimizacije jeste prilagođavanje vašeg sajta, njegovog dizajna i sadržaja, kako biste dostigli što bolju poziciju prilikom pretrage po relevantnim ključnim rečima, na pretraživačima kao što su Google, Yahoo ili npr. Bing, a kao rezultat toga dobili povećanje broja poseta vašem sajtu.

0
Godina iskustva
0
Uspešnih projekata

Kako biti prvi na google pretrazi?

Istraživanja pokazuju da internet stranice na prvoj stranici Google-a dobijaju gotovo 95% klikova, i studije pokazuju da rezultati koji se pojavljuju na višim pozicijama stranice dobijaju povećanu stopu klikova (CTR) i više poseta.

Optimizacija ne samo da prilagođava vaš sajt za pretraživač, već i za korisnike koji pokušavaju da ga pronađu.

Na prvom mestu uzima se u obzir razmišljanje potencijalnih posetilaca i način na koji oni pokušavaju da dođu do vašeg sadržaja.

Kako je cilj privući što više posetilaca, naročito onih koji su usko zainteresovani za vaš sadržaj, optimizacija sajta je veoma važan korak.

Ukoliko potencijalni klijent želi da pronađe neki proizvod ili uslugu, on će ga u većini slučajeva prvo potražiti na Google-u.

Naravno, najveći uspeh bio bi taj da se vaš sadržaj nađe na prvoj stranici Google-a. Ukoliko to pak nije slučaj (usled velike konkurencije) mi vam pomažemo da taj rezultat i dostignete.

Srazmerno sa boljim rejtingom prilikom pretrage, povećava se poseta vašem sadržaju, što dalje dovodi do bolje prodaje usluga ili proizvoda koje nudite, a nikako ne treba isključiti i jačanje samog brenda vaše kompanije.

Kako SEO funkcioniše?

Google (i Bing, koji takođe pokreće Yahoo rezultate pretrage) ocenjuje svoje rezultate pretrage uglavnom na osnovu relevantnosti i autoriteta stranica koje je prečešljao i uključio u svoj internet indeks, kako bi korisnicima obezbedio najbolji odgovor.

Google koristi preko 200 signala u ocenjivanju svojih rezultata pretrage, a SEO obuhvata tehničke i kreativne aktivnosti da utiče i poboljša neke od tih poznatih signala.

Često je korisno ne fokusirati se previše na pojedinačne signale rangiranja i pogledati širi cilj Google-a, da pruži najbolje odgovore svojim korisnicima.

Prema tome, SEO podrazumeva da je internet sajt pristupačan, tehnički ispravan, da koristi reči koje ljudi kucaju u pretraživačima i pruža korisnicima koristan visoko kvalitetan i stručan sadržaj koji pomaže da se odgovori na zahtev korisnika.

Smernice ocenjivača za kvalitet pretrage na Google-u pružaju mnogo detalja i primera onoga što Google klasifikuje kao sadržaj i internet sajtove visokog ili niskog kvaliteta, i oni akcenat stavljaju na to da žele da nagrade sajtove koji jasno pokazuju svoju stručnost, autoritet i poverenje (EAT – expertise, authority and trust).

Google koristi algoritam zasnovan na hiperlinku (poznat kao “PageRank“) za izračunavanje popularnosti i autoriteta stranice, i iako je Google danas mnogo sofisticiraniji, to je i dalje osnovni signal u rangiranju.

Prema tome, SEO može uključivati i aktivnosti koje pomažu da se poboljša broj i kvalitet “dolaznih linkova” (inbound links) ka sajtu, sa drugih internet sajtova. Ova aktivnost je istorijski bila poznata kao “link building”.

Povezivanje relevantnih i uglednih internet sajtova sa nekim internet sajtom je Google-u jak signal da bi on mogao biti od važnosti za njegove korisnike, i da je pouzdan da se pojavi u rezultatima pretrage za relevantne upite.

Kako se radi SEO

Proces optimizacije pretraživača, odnosno SEO, jeste proces koji se sastoji iz nekoliko različitih aktivnosti, od kojih svaka sadrži bitne aspekte o kojima bi trebalo razmišljati. Te aktivnosti su:

Mnogi su nam ukazali poverenje

portfolio

Mnogi su nam ukazali poverenje

portfolio

Kroz naše usluge nudimo sve što je potrebno za jačanje postojećeg ili pokretanje novog brenda. Pomažemo vam da ostanete u koraku sa promenama koje donosi digitalno doba.

Mnogi su nam ukazali poverenje

portfolio

Kroz naše usluge nudimo sve što je potrebno za jačanje postojećeg ili pokretanje novog brenda. Pomažemo vam da ostanete u koraku sa promenama koje donosi digitalno doba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte, odgovorićemo vam u najkraćem roku.