Kako napraviti sajt na OpenCart platformi?

OpenCart platforma je jedan od najboljih načina da napravite sajt za e-commerce posao. Platforma je u potpunosti open-source i besplatna za korišćenje, tako da ćete u potpunosti moći da sredite vašu onlajn prodavnicu kako vam je volja.

Instalacija OpenCart-a može biti komplikovana ukoliko nemate iskustva sa open-source softverom, kao i sa softverom za izradu sajtova. Kako bismo vam pomogli da savladate ovu prepreku, rešili smo da podelimo nanaše znanje s vama, i napišemo Open Cart tutorijal za početnike.

U ovom članku, pokušaćemo da objasnimo šta je tačno OpenCart, i da vas naučimo kako da napravite i redizajnirate sajt na OpenCart Platformi.

Šta je OpenCart platforma?

OpenCart je potpuno besplatna platforma za izradu sajtova, koja većim delom koristi resurse MySQL-a, kao i PHP. Jedna je od najboljih opcija za pravljenje onlajn prodavnice. Osim toga što je besplatan, OpenCart je takođe i open-source, što vam omogućava da napravite sajt koji se u potpunosti poklapa sa vašim potrebama.

Možete dodati razne ekstenzije, urediti izgled sajta, kao i napraviti vaše lične OpenCart teme.

Instalacija OpenCart-a

Pre nego što pređemo na temu kako napraviti sajt na OpenCart platformi, potrebno je da preuzmete i instalirate OpenCart, tako da ćemo proći kroz ceo postupak korak po korak.

1. Preuzimanje OpenCart-a

Kako biste instalirali OpenCart, pre svega je potrevno da preuzmete source kod sa oficijelnog OpenCart sajta.

Prva opcija je da idete preko nekog od partnera OpenCart-a, i rezervišete njihove hosting usluge, dok je druga opcija da sami obavite hosting vaše OpenCart prodavnice. U svrhu ovog OpenCart tutorijala, objasnićemo opciju broj dva i naučićemo vas kako da sami hostujete svoj OpenCart sajt.

2. XAMPP Instalacija

Kako biste instalirali OpenCart, potrebno je prvo da instalirate XAMPP, čiju instalaciju možete preuzeti odavde.

U zavisnosti od toga da li koristite Windows, Linux ili Mac operativni sistem, možete naći različite instalacije, tako da budite pažljivi da ne preuzmete pogrešnu. Takođe, preuzmite samo najnoviju verziju XAMPP-a, bez obzira koji operativni sistem koristite, inače biste mogli da propustite nove opcije i ispravke bagova.

3. Kreiranje OpenCart Baze

Nakon što ste preuzeli source kod i instalirali XAMPP, vreme je da kreirate vašu prvu OpenCart bazu podataka. Da biste to uradili, trebaće vam softver za otpakivanje, kako biste otpakovali podatke koje ste preuzeli. Preporučujemo da koristite 7zip ili WinRAR, u zavisnosti od vaših preferencija.

Kada otpakujete datoteke, idite u folder gde ste otpakovali OpenCart fajlove i kopirajte sve iz foldera pod imenom Upload.

Dalje, idite u folder gde ste instalirali XAMPP, uđite u htdocs i kreirajte novi folder, gde ćete prebaciti fajlove koje ste prethodno kopirali. Sada se možete posvetiti kreiranju baze. Otvorite Localhost, i udjite u phpMyAdmin panel. Tu bi trebalo da vidite meni koji izgleda kao na slici ispod.

Da biste napravili novu OpenCart bazu, pritisnite New, i u Database tabu, kliknite na Create database. Nakon toga jednostavno imenujte vašu novu bazu podataka i kliknite Create. Ako ste korisnik Linux-a, kako biste videli phpMyAdmin stranicu, moraćete da dođete do nje kroz kontrolnu tablu, dok će, osim toga, sve ostalo biti isto.

4. Proces Instalacije OpenCart-a

Sada kada je OpenCart baza podataka sređena, hajde da nastavimo sa procesom instalacije OpenCart-a, tako što ćemo otići na link na kome ste postavili OpenCart datoteke. Ako uzmemo za primer sliku iznad, taj link bio bi localhost/opencart3. Nakon toga, instalacija bi automatski trebalo da započne.

Nakon što pročitate i prihvatite ugovor o licenciranju, videćete pregled vaših fajlova, gde ćete morati da proverite da li su propisno “sređeni”.

Ako je pored svakog reda zeleni znak, znači da je sve u redu, i moći ćete da nastavite sa procesom instalacije. Međutim, ako to nije slučaj, moraćete da se vratite korak unazad i da vidite gde je problem. Na primer, u primeru iznad postoje dve greške, koje moraju biti ispravljene da bi se proces instalacije mogao nastaviti.

Da biste ispravili grešku označenu sa Missing, sve što treba da uradite jeste da odete u glavni folder i preimenujete config-dist.php u config.php. Ako dobijete grešku označenu sa Unwritable, jednostavno uradite istu stvar sa config fajlovima u Admin folderu. Kada to obavite, proces instalacije će vas odvesti na stranicu konfiguracije, gde morate da unesete nekoliko osnovnih detalja vezanih za vašu bazu podataka.

Nakon što to obavite, proces OpenCart instalacije će biti završen, i videćete poruku da obrišete folder koji ste koristili za instalaciju, kako ne bi izazvao bilo kakve probleme.

Kako Napraviti Sajt sa OpenCart-om

Sada kada je vaš OpenCart instaliran i spreman za posao, hajde da vidimo šta je sledeće, i kako možete napraviti funkcionalan sajt na OpenCart platformi.

Pre svega, kako biste uredili vašu internet prodavnicu, morate se ulogovai na OpenCart panelu kao administrator, tako što ćete uneti vaše lične detalje.

Kada se ulogujete, dobićete pristup OpenCart komandnoj tabli, odakle moćete urediti stranice, dodati ekstenzije, proveriti podatke o sajtu, i mnogo više.

OpenCart komandna tabla je prilično jednostavna za korišćenje, čak iako nemate prethodnog iskustva u veb dizajnu. Ako želite da proverite kako bi vaša stranica izgledala na živom sajtu, jednostavno idite na vaš profil i pritisnite Your Store.

Na taj način, otvorićete početnu stranicu vaše nove internet prodavnice, gde je prikazano nekoliko lažnih proizvoda, tako da možete da vidite kako bi stranica izgledala na pravom sajtu.

Ali pre toga, želimo da pričamo o ključnim karakteristikama svake uspešne OpenCart prodavnice, što su, naravno, ekstenzije i OpenCart teme.

OpenCart ekstenzije

Kako biste što bolje uredili vašu onlajn prodavnicu preko OpenCart platforme, skoro sigurno ćete morati da koristite ekstenzije, što će, ne samo učiniti da vaš sajt izgleda lepše, nego će i poboljšati njegovu funkcionalnost.

Na sajtu OpenCart-a postoji mnogo ekstenzija, od kojih su neke u potpunosti besplatne za korišćenje, dok druge nisu. Kako biste bili u mogućnosti da uopšte koristite ekstenzije, potrebno je da sredite i aktivirate opciju za instaliranje ekstenzija, Extension installer.

Ali prvo, da biste je aktivirali, potrebno je da sredite vaše FTP opcije, što može biti učinjeno iz glavnog menija sa leve strane ekrana, tako što ćete ući u System/Settings/Store Settings.

Odavde, idite u FTP prozor, gde ćete moći da ubacite svoje FTP podatke. Nakon što to uradite, čekirajte Enable FTP opciju u donjem delu. Kako biste sačuvali promene koje ste napravili, jednostavno kliknite Save u gornjem desnom uglu prozora.

Sada kada su vaše FTP opcije u potpunosti postavljene, možete dodati bilo koju ekstenziju koju želite. Obično dolaze u paketu kao XML ili zip fajlovi. Da biste dodali preuzete ekstenzije na vašu onlajn prodavnicu, pritisnite Extensions na levoj strani, zatim u opadajućem meniju kliknite Extension Installer.

Trebalo bi da vidite panel na sredini ekrana. Pritisnite Upload, i pronađite preuzeti fajl ekstenzije koju želite da dodate.

Ukoliko već postoji fajl pod istim imenom, dobićete poruku koju morate da potvrdite da biste presnimili fajl koji već postoji. Da biste bili sigurni da nijedan ključan fajl nije zahvaćen ovom promenom, proverite listu fajlova pre nego što potvrdite presnimavanje.

Redizajn Sajta Pomoću OpenCart Platforme

Jedan od najboljih načina da promenite izgled vašeg OpenCart sajta i učinite ga primamljivijim jeste da napravite ili koristite neku od ponuđenih tema, koje ne samo da dobro izgledaju, već su i veoma funkcionalne.

Ono što je zanimljivo je da OpenCart nudi nekoliko besplatnih tema, što je fenomenalno za ljude koji imaju ograničen budžet i koji jednostavno žele da naprave malu onlajn prodavnicu.

Pored toga, postoji veliki broj OpenCart tema koje nisu besplatne, a koje mogu biti iskorišćene za razne tipove proizvoda, od nameštaja do namirnica, kao i neke teme koje su specijalno optimizovane za mobilne telefone.

Ova opcija je takođe sjajna ukoliko morate da prebacite postojeći sajt na OpenCart platformu, zato što jednostavno možete da učitate bazu podataka i opcije, i proverite da li su sve opcije kompatibline sa OpenCart-om.

OpenCart za Web-Dizajnere

Ukoliko ste iskusni koderi, imamo sjajne vesti za vas! OpenCart dozvoljava web dizajnerima da naprave svoju temu, koju mogu da iskoriste na svoj sajtu, ili da prodaju drugim ljudima. Osim toga, moguće je koristiti poseban softver, kao što je TemplateToaster, preko koga je moguće praviti OpenCart teme ispočetka.

Hajde da vidimo kako oba metoda funkcionišu. Imajte na umu da ćemo se više fokusirati na korišćenje TemplateToaster-a u ove svrhe, dok ćemo deo vezan za kodiranje ukratko objasniti, kako tekst ne bi postao previše dosadan za većinu čitalaca.

Kreiranje OpenCart Tema Pomoću Softvera

Kako biste na lak način napravili sopstvenu OpenCart temu, potrebno je da preuzmete i instalirate TemplateToaster. Kada to uradite, otvorite program i izaberite OpenCart sa liste mogućih CMS platformi.

Sledeće, možete izabrati da li želite da uredite već postojeću, ili želite da napravite potpuno novu OpenCart temu. U svrhu ovog tutorijala, izabrali smo opciju da napravimo sopstvenu temu od nule.

Nakon toga, potrebno je da jednostavno pratite instrukcije i izaberete neke osnovne opcije, kao na primer stil, boju i veličinu fonta.

Kada je to završeno, i kada su sve osnovne opcije izabrane, moći ćete da vidite glavni interfejs, odakle ćete u potpunosti moći da uredite kako bi vaša veb stranica trebalo da izgleda.

Kao što možete videti, iz ovog interfejsa možete urediti skoro sve čega se setite, počeći sa optimizacijom izgleda stranice sajta.

Kada budete zadovoljni izgledom sajta, pređite na uređivanje zaglavlja. Ako ne možete da smislite neki interesantan logo za vaš sajt, možete izabrati neki od ponuđenih, koji se nalaze u Logo tabu.

S druge strane, ukoliko ste umetnička duša, i već ste napravili poslovni logo, možete kliknuti na Browse i dodati ga na zaglavlje vašeg sajta.

Iako možete urediti sve što vam padne na pamet, najbitnija stranica o kojoj biste morali stalno da razmišljate je ona gde su prikazani vaši proizvodi. Nakon svega, ipak pravite onlajn prodavnicu.

Kako biste pristupili ovom delu editora, pronađite Content tab, i eto ga, bićete u mogućnosti da uredite stranicu kako vam je volja.

Kada budete zadovoljni svim ostalim delovima stranice i sajta generalno, vreme je da uredite podnožje. Ovaj deo je uglavnom prazan po defoltu, ali mogli biste da dodate bar nešto, kao na primer ikonice sa društvenih mreža ukoliko imate stranicu posvećenu vašim proizvodima na nekoj od njih.

Nakon što završite sa pravljenjem vaše OpenCart teme pomoću TemplateToaster-a, vrlo lako je možete eksportovati na OpenCart, tako što ćete kliknuti na File, pa Export, kao što je prikazano na slici.

Sada je vaša tema sačuvana na računaru. Kako biste je koristili za vaš OpenCart sajt, vratite se u kontrolnu tablu, idite u Extension Installer, i otpremite temu koju ste napravili.

Nakon što je tema otpremljena, vratite se u Extensions, otvorite opadajući meni da biste izabrali tip ekstenzije koju želite da koristite. Unesite Themes, ili ime vašeg fajla, zatim kliknite na plavo Edit dugme u donjem desnom uglu kontrolne table.

Ovo će vas odvesti direktno do direktorijuma gde su sve vaše teme smeštene. Iz opadajućeg menija izaberite onu koju ste napravili.

Da bi se promene sačuvale i video efekat, idite u Modfications tab, koji možete naći pod Extensions, i kliknite na plavu ikonicu u gornjem desnom uglu kako biste osvežili stranicu. Nakon toga, jednostavno idite na pregled početne stranice da pogledate kako vaša nova tema izgleda.

Manuelno Kreiranje OpenCart Tema Putem Kodiranja

Napomenuli smo da ćemo ukratko dati par informacija o korišćenju vašeg znanja o kodiranju za pravljenje OpenCart teme. Da biste bili u mogućnosti to da uradite, potrebno je da znate i da možete da koristite PHP, CSS, kao i HTML i JavaScript, zato što su ove četiri veštine ključne.

Da budemo iskreni, ukoliko izaberete ovaj metod, verovatno je da imate neophodno znanje u svakom slučaju. Tako da, hajde da vidimo koji su glavni koraci koje bi trebalo da uzmete u obzir.

  • Kreiranje foldera za temu – napravite novi folder u OpenCart instalacionom direktorijumu, unutar Catalog foldera, u delu Theme.
  • Kreiranje foldera za slike i stilove – u direktorijumu koji ste malopre napravili, dodajte 4 nova foldera: Images, Template, Stylesheet i JavaScript.
  • Pravilno struktuiranje template direktorijuma – kad god promenite nešto na vašoj temi, to će biti sačuvano u Template folderu, zbog čega mora uvek biti dobro organizovan, da ne bi dolazilo do grešaka. Stoga, napravite pod-direktorijume kako do toga ne bi došlo.
  • Izgradnja početne stranice – kako biste formatirali početnu stranicu, napišite kod i sačuvajte kao kao home.tpl.
  • Kreiranje navigacionog menija – sledeće, napravite glavni meni i ubacite navigacione kodove.
  • Uređivanje podnožja – isto kao kod početne stranice, napišite kod za podnožje i sačuvajte ga kao footer.tpl
  • Dodavanje stilova – kako biste još više uredili vašu temu, možete napraviti različite tipove stilova, ili iskoristiti neke od stilova iz stylesheet.css datoteke.

Zaključak

Ah, konačno smo došli do kraj ovo OpenCart tutorijala, gde smo naučili šta je OpenCart, kako funkcioniše i kako napraviti sajt pomoću OpenCart platforme.

Sigurni smo da će vam ovi saveti pomoći za vaše projekte i poslovne ideje. Ako imate bilo šta da dodate, pitate ili vam se članak jednostavno dopao, ne ustručavajte se da nam to kažete ispod u komentarima.

Ukoliko vam je potrebna profesionalna pomoć za izradu ili redizajn sajta u OpenCart platformi slobodno nas kontaktirajte.