održavanje sajta

Održavanje ili administracija sajta

Kako bi se vodio uspešan biznis u današnje vreme, skoro svaka kompanija mora imati svoj sajt, kako bi prezentovala svoje proizvode i usluge, i došla do novih klijenata.

Međutim, kako bi to bilo moguće, vaš sajt mora da bude visoko rangiran u pretraživačima, što ne može biti slučaj, ako su performanse vašeg sajta loše.

Stoga, održavanje sajta je veoma bitno. Hajde da vidimo šta je zapravo održavanje sajta, i zašto je ono jedna od najbitnijih aktivnosti, ukoliko ste vlasnik sajta.

Održavanje sajta, ili administracija sajta, veoma je bitan proces u razvoju vaše prezentacija na internetu. Web sajt mora biti dostupan posetiocima 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

0
Godina iskustva
0
Uspešnih projekata

Zašto je održavanje sajta važno?

Digital Media ne gradi samo gotova rešenja na internetu, mi takođe nudimo i usluge održavanja web sajta i usluge bezbednosti, jer znamo da je upravljanje i održavanje sajta od suštinskog značaja za maksimiziranje vaših online performansi. Kako se vaše poslovanje menja i raste, tako bi trebalo i vaš web sajt.

Iako svrha ostaje ista: izgraditi svest ili prodati proizvod, vaš sajt ne može mirovati. Često smo iznenađeni koliko često pažljivo dizaniran web sajt izgleda isto šest meseci ili čak godinu dana kasnije. Da bi sajt bio uspešan, ne možete zaboraviti na njega i fokusirati svu svoju pažnju na neko drugo mesto u marketingu poslovanja.

Potencijalni kupci potroše samo nekoliko sekundi pregledajući vaš sajt pre nego što se odluče da krenu dalje, a postojeći kupci žele pouzdano online iskustvo svaki put kada se uloguju. Zastareo i ustajao sajt sigurno vaše kupce odvodi pravo u ruke konkurencije.

Šta podrazumevaju usluge održavanja sajta?

Pored ažuriranja sadržaja (pisanje tekstova, unos slika, snimaka itd.) što spada pod redovno održavanje sajta, nudimo i usluge ažuriranja grafičkih elemenata kao i redizajn sajta. Administracija sajta može da podrazumeva i optimizaciju sadržaja na osnovu materijala koji se dopremi održavaocu. Pod uslugom održavanja sajta moguće je dodati i praćenje posećenosti sajta, kao i njegovo rangiranje na listama pretraživača.

Usluga podrazumena i neutralisanje bezbednosnih rizika, kao što su upadi na sajt, spamovanje, blokiranje sadržaja i drugi bezbednosni problemi. Cena održavanja zavisi od broja izmena i potreba samog web sajta. Cena može da se obračunava na mesečnom ili godišnjem nivou.

Kontinuirano održavanje web sajta i podrška za bolju SEO optimizaciju

Deo opsežnog paketa Digital Media-e uključuje kontinuirano održavanje i podršku web sajta. Održavanje sajta aktuelnim i relevantnim je povezano sa rangiranjem vašeg sajta i time koliko ga često posećuju potencijalni klijenti. Naše tekuće usluge održavanja web sajta su usmerene na maksimiziranje vašeg online prisustva, okupiranje klijenata sa svežim sadržajem i stvaranje viših nivoa profitabilnosti.

Ne morate trošiti sate na učenje web dizajna, ili imati veliki budžet, ili unajmiti sopstveno IT odeljenje da biste ažurirali vaš sajt. Bilo da proaktivno damo predloge i ažuriramo vaš web sajt sa novim alatima, slikama ili jezikom, ili da vršimo izmene po potrebi, naše usluge bezbednosti i održavanja web sajta su obimne i sveobuhvatne.

Usluge bezbednosti i održavanja web sajta

Naš posao je jednostavan: održavanje vašeg web sajta aktuelnim, bezbednim, aktivnim i bez grešaka. Standardno održavanje na vašem web sajtu čini da on izgleda odlično i da radi brzo dok mi pratimo vreme rada i performanse, uključujući svakodnevno pravljenje kopija podataka i praćenje iz sata u sat.

Takođe se možemo konsultovati, planirati i praviti strategije sa vama na osnovu onoga što ne funkcioniše dobro na vašem web sajtu, od neispravnih linkova do zastarelog sadržaja, kako bi se izvršila  ažuriranja i prepravka po potrebi.

Naš proaktivni pristup bezbednosti kombinuje pronalaženje i popravljanje potencijalnih pretnji pre nego što one postanu problem. Ako se ova ažuriranja ne izvrše, to može vaš web sajt načiniti metom.

Tokom prvog kvartala 2016. godine, tri zastarela plugin-a su bila odgovorna za 25% svih neovlašćenih upada na WordPress platforme. Održavanje sajta zahteva ažuriranja verzije, ažuriranja plugin-a i održavanje hardvera. Kako se nove funkcije pojavljuju online, možemo obučiti i nekoga u vašem timu da time upravlja.

Testiranje i poboljšanja

Testiranje web sajta mora ići dalje od početnog pokretanja kako bi postalo tekući zadatak održavanja. Pokretanje zahteva mnogo vremena i energije, ali ako želite da vaš sajt napreduje, morate dosledno testirati i poboljšavati vaš sajt. Mi pratimo i merimo sve.

Nećete verovati kakve sve zanimljive stvari možemo saznati o vašem sajtu i njegovim posetiocima. A na osnovu povratnih informacija koje vaši korisnici pružaju poboljšavamo vaš web sajt.

Brzina sajta je ključna kako za posetioce tako i za pretraživače. 47% kupaca očekuje da se sajt učita za dve sekunde, a 40% će otkazati svoju posetu ako je potrebno više od tri sekunde za učitavanje. Google nagrađuje sajtove koji su prilagođeni mobilnim uređajima sa posebnom oznakom i boljim rangiranjem.

Testiranje i poboljšanje povećava konverzije i na kraju i prodaju. Fokusirajte se na vođenje svog poslovanja i dozvolite nama da se fokusiramo na to da osiguramo da vaš sajt funkcioniše glatko i da bez napora stvara prihode.

Sadržaj i grafika

Vaš web sajt je često prvi utisak koji ćete ostaviti na svoje klijente tako da je dobro održavan sajt od suštinskog značaja da ih privučete i zadržite ih zainteresovanim. Da li imate neke vesti ili događaje na svom sajtu? Održavanje tih informacija aktuelnim je od ključnog značaja za to da vaša kompanija bude savremena i uključena u vašu industriju.

Bez obzira da li vodite blog ili prodajete proizvode online, mi vam pomažemo da generišete privlačan sadržaj i grafiku kako biste podstakli posetioce da se vraćaju na vaš web sajt i izgrade vezu sa vašim brendom. Ako se novi proizvodi stalno uvode u inventar, ne možete rizikovati da oštetite taj prvi utisak time što nemate aktuelne informacije.

Redovno održavajte i ažurirajte vaš web sajt!

Posedovanje web sajta je kao posedovanje automobila ili kuće. Morate ga redovno održavati ili bi mogao da propadne. Digital Media hostuje i održava web sajtove kako bi im omogućili da se učitavaju brzo i bez grešaka.

Osnove održavanja sajta

Održavanje sajta je proces u kome se proveravaju performanse vašeg sajta. Ovo pomaže da se pronađu potencijalni problemi, kao što su smanjeni saobraćaj na sajtu, ili sporo očitavanje stranica, i osigurava da se pronađu uzroci svih ovih problema.

Kada znate šta je uzrok problema, možete da se fokusirate na pronalaženje rešenja, zar ne? Održavanje sajta se mora često sprovoditi, idealno bi bilo jednom nedeljno, pa sve do jedanput godišnje, u zavisnosti od ozbiljnosti aktivnosti.

Aktivnosti za održavanje sajta

Održavanje sajta se sastoji iz velikog broja aktivnosti, koje su podeljene u četiri kategorije:

 • Godišnje održavanje
 • Kvartalno održavanje
 • Mesečno održavanje
 • Nedeljno održavanje

Hajde da odemo korak dalje, i da vidimo koje zadatke i aktivnosti Digital Media nudi u svakoj od ovih kategorija pojedinačno.

Godišnje održavanje

 • Obnova domena
 • Poboljšanje dizajna sajta
 • Provera validnosti sadržaja na sajtu
 • Identifikovanje i ažuriranje najposećenijih stranica

Kvartalno održavanje

 • Sveobuhvatna provera sajta
 • Dodavanje novih slika i animacija
 • Poboljšanje starog sadržaja
 • Mobilna optimizacija, i optimizacija za sve pretraživače
 • Izmena i poboljšanje poziva na akciju (CTA), formi na sajtu, kao i iskačućih prozora
 • Analiza marketing kampanje, i njeno poboljšanje, ukoliko je ono potrebno
 • Provera kvaliteta rezervne kopije sajta

Mesečno održavanje

 • Analiza brzine očitavanja stranica
 • Provera sigurnosnih karakteristika na sajtu
 • Detaljna analiza bitnih podataka na sajtu
 • Analiza efikasnosti lokalnog SEO procesa

Nedeljno održavanje

 • Rešavanje problema vezanih za grešku 404
 • Dodavanje novog sadržaja, kao što su tekstovi za blog
 • Analiza dodataka, i ako je potrebno, njihovo ažuriranje na novije verzije
 • Provera validnosti linkova i povratnih linkova

Značaj održavanja sajta

Sada kada znamo šta je održavanje sajta, hajde da vidimo zašto bi svako trebalo redovno da ga sprovodi, tokom svog poslovanja.

 • Poboljšanje korisničkog iskustva – niko ne voli da posećuje sajtovi koji se sporo očitavaju, koji imaju puno iskačućih prozora i reklama.
 • Deo je SEO procesa, pretežno tehničke optimizacije – performanse sajta su veoma bitan faktor za rangiranje u pretraživačima. Spori sajtovi su rangirani znatno niže u rezultatima pretrage.
 • Performanse sajta utiču na reputaciju – uz dobre performanse sajta, vaša reputacija će rasti, a sa njom i nivo poverenja koji vaši korisnici proizvoda i usluga imaju u vas.
 • Redovno održavanje može da smanji troškove – ako ne održavate redovno vaš sajt, problemi će se samo gomilati jedan po jedan, što može dovesti do toga da njihovo kolektivno rešavanje bude veoma skupo.

Održavajte vaš WordPress sajt ažurnim

 • Dodavanje sadržaja postojećim stranicama
 • Dodavanje vesti i blog postova
 • Dodavanje obrazaca za kontakt
 • Preusmeravanje web stranica
 • Kreiranje slika i animacija
 • Ažuriranje i umrežavanje vaših društvenih medija
 • Ažuriranje WordPress plugin-a za bezbednost i funkcionalnost web sajta
 • Ažuriranje i kreiranje novog sadržaja na web sajtu
 • Osvežavanje slika širom sajta
 • Ažuriranje sadržaja e-trgovine uključujući cene, događaje, promocije i sl.

Održavanje i podrška za web sajt

Usluge održavanja i podrške za web sajtove Digital Media-e su dostupne kada god je to potrebno. Naš centar za podršku, dostupan je 24/7. Pridržavamo se striktne politike: brzih preokreta, pristupačnih cena i iznad svega, kvalitetnog rada. Nudimo usluge održavanja web sajta zajedno sa kompletnom webmaster podrškom – sve od promene teksta i slika do dodavanja stranica, internet marketinga i optimizacije za pretraživače.
Verovatno ste već uložili mnogo vremena i truda u kreiranje vašeg web sajta iz snova (i ako to niste učinili, voleli bismo da vam pomognemo i u tome), i zato nam dozvolite da vam pomognemo u održavanju i podršci vašeg postojećeg web sajta. Molimo vas da nas pozovete telefonom ili da nas kontaktirajte pute email-a kako bismo porazgovarali o tome kako možemo da vam pomognemo. Ako ste zainteresovani da saznate više o našim uslugama, slobodno nas kontaktirajte, sa svim pitanjima koja imate.